- Beoordelingscriteria

Op basis van een aantal criteria is in de rapportage het belang aangegeven. De criteria die bij de beoordeling zijn gehanteerd zijn:
• Zeldzaamheid
• Gaafheid
• Diversiteit
• Representativiteit
• Educatieve waarde
• Wetenschappelijke waarde

Zeldzaamheid
Zeldzaamheid geeft een indruk van de frequentie van voorkomen van een bepaald geologische of geomorfologisch verschijnsel binnen de Provincie Gelderland.

Gaafheid
Gaafheid heeft betrekking op de mate van beïnvloeding van de mens. De beïnvloeding kan door uiteenlopende handeling ontstaan zijn zoals door afgraven, wegenaanleg, huizenbouw of kanalisatie.

Diversiteit
Hieronder wordt verstaan de ruime variatie in verschijnselen. Dit gegeven wordt belangrijk geacht bij het onderzoek naar het biotisch milieu (flora en fauna).
Een gebied met een grote variatie in a-biotisch milieu (geologie, bodem, klimaat, water) in samenhang met een rijke flora en fauna kent een zekere mate van complexiteit en stabiliteit waardoor het zeer moeilijk vervangbaar is.

Representativiteit
Dit geeft de mate aan waarin een geologisch of bodemkundig object de vertegenwoordiger is van de natuurlijk of langdurige cultuurlijke processen die hebben plaatsgevonden of plaatsvinden. Bedoeld wordt hiermee hoe goed ontwikkeld, een verschijnsel, een vorm, een bodem of een afzetting is.

Educatieve waarde
Educatieve waarde heeft een nauwe verwantschap met de wetenschappelijke waarde omdat het ontstaan van bepaalde fenomenen van belang wordt geacht.

Wetenschappelijke waarde
De zuiver wetenschappelijke waarde wordt bepaald door de interesse die de wetenschap heeft naar de ontstaansgeschiedenis (geogenese) en de duur van de processen die hebben plaatsgevonden of nog zullen plaatsvinden.

In bijlage 1 (zie onder september) is het overzicht opgenomen met de uitslagen van de inventarisatie voor de waardevolle geologische en geomorfologische waardevolle objecten die voorkomen binnen de gemeente grenzen van Winterswijk.

In bijlage 2 (zie onder september) is het overzicht opgenomen met de uitslagen van de inventarisatie voor de waardevolle bodems en bodemlandschappen die voorkomen binnen de gemeente grenzen van Winterswijk.

In bijlage 3 (zie onder september) zijn de waardevolle objecten en bobems in de geologische tijdschaal geplaatst, tevens zijn daarbij aangegeven welke Winterswijkse naamgeving daarvoor gebruikt wordt. Dit is voor de betreffende afzetting voor Nederland een zgn. typelokaliteit