- Inleiding

Het begrip aardkundige waarden wordt al jaren gebruikt in beleidsvoorstellen. Vaak werd dit gedaan om het onder de aandacht van een groter publiek te brengen en de waarde ervan uit te drukken om daarmee enige bescherming te (gaan)bieden. In het verleden bestond veelal de gedachte dat de natuur maakbaar was. Deze opvatting is een gevaarlijke. Zeker ons aardkundig erfgoed is niet maakbaar, alles wat in de bodem kapot gemaakt is definitief verloren.
Voor een specifieke bescherming is het nodig dat bij voorbereiding en planning van projecten aandacht is voor de verschillende karakters van geologie en geomorfologie en het voorkomen van bodems en bodemlandschappen.

Onze bodem is een fossiel waarin zich nagenoeg geen ontwikkelingen meer voordoen. Er is geen sprake meer van polaire omstandigheden, opstuwing van stuwwallen en vorming dekzanden van vindt niet meer plaats en de vorming van o.a. natuurlijke beken hebben wij onmogelijk gemaakt door gebruikt te maken van dijken.
De veelal geambieerde bescherming van aardkundige waarden is opgebouwd rondom een meer algemene beschrijving. Een meer algemeen beeld van geologische processen, geomorfologische vormen aan het aardoppervlakte en bodems- en bodemlandschappen.
Bescherming heeft juist betrekking op het instandhouden van het waarneembare reliëf van het landschap. Juist reliëf kenmerkt zich als belangrijkste drager en is veelal bepalend voor de grote variatie van voorkomende bodems. Verstoring van het reliëf heeft een nivellering tot gevolg en tegelijkertijd verdwijnt het bodemarchief van veelal langdurige processen in de bodem.

Het gebruik van de aanduiding aardkundige waarden kan op velerlei wijzen worden opgevat en uitgelegd. Afhankelijk van achtergrond of vakmatige gebruik wordt de term op verschillende wijze uitgelegd en gebruikt. Aan het begin van deze rapportage wordt daarom eerst een uitleg gegeven over wat de term aardkundige waarden in deze rapportage vertegenwoordigd.

Bij het gebruik van de term worden bedoeld de aardkundige waarden die betrekking hebben op
• Geologie
• Geomorfologie
• Bodems en bodemlandschappen