- De geologische geschiedenis

Aardkundige waarden komen in Winterswijk op verschillende plaatsen aan het oppervlakte. Het kenmerkende en unieke landschap komt vrijwel nergens in Nederland in deze vorm en samenstelling voor. Verantwoordelijk voor dit geologische unicum zijn vele afzettingen uit de verschillende Era’s (Hoofdtijdvakken) van de geologische ontstaansgeschiedenis van de aarde. Het is het gezamenlijke voorkomen, soms op vrij korte afstand van elkaar dat het Winterswijkse landschap in Nederland zo uniek maken.
Aan de orde komen die geologische hoofdtijdvakken die in meer of mindere mate belangrijk zijn voor het huidige landschap. Het eerste hoofdtijdvak is voor het huidige zichtbare reliëf van minder betekenis geweest. Maar gezien het voorkomen van een tweetal delfstoffen, steenkool en zout in de ondergrond, wordt het toch in het kort genoemd.
De andere Hoofdtijdvakken, Perioden, Tijdvakken en Tijden hebben een grote(re) betekenis gehad voor het huidige veelal zichtbare reliëf van Winterswijk en zullen daarom een ruimere aandacht krijgen. De belangrijkste Perioden zullen door een uitgewerkte illustratie worden verduidelijkt.